Dirigent

Wim Dijkstra

Wim Dijkstra is sinds 2004 dirigent van kamerkoor Akkoord. Met dit koor gaf hij concerten met tal van werken uit de hele muziekgeschiedenis, waaronder Dido and Aeneas van Purcell, de Johannes Passion van Bach, het Requiem en de Mis in c van Mozart, het oratorium Elias van Mendelssohn, het Requiem van Cherubine en The Unicorn van Menotti. Naast Kamerkoor Akkoord dirigeert Wim Westfrisia Cantat uit Onderdijk.

Wim heeft een bijzondere voorliefde voor opera en muziektheater en stond aan de wieg van Stichting Opera Festa in Leiden. Bij dit gezelschap dirigeerde hij opera’s van Gluck, Bellini, Spontini, Mascagni, Verdi  en, in de zomer van 2022, Bizet  

Hij studeerde orgel, kerkmuziek en koordirectie aan de conservatoria van Amsterdam en Rotterdam. Als organist van de Grote Kerk in Monnickendam is hij de bespeler van het monumentale Gerstenhauer-orgel (1780) en het Bruce-orgel (begin 19e eeuw). Hij heeft een uitgebreide concertpraktijk als solist, continuospeler en begeleider en speelt bij tal van professionele ensembles en orkesten.

Met dirigent Maria van Nieukerken organiseert hij de concertserie Bach in Monnickendam. In die serie voeren vanaf 2004 kamerkoor PA’dam en het Nicolaas Consort naast Bachcantates tal van andere werken uit en is er bijzondere aandacht voor het orgel. Bij World Opera Lab speelde hij afgelopen seizoen onder meer Va Pensiero, de Eufraat en haar verhalen in Museum Van Loon en dit jaar is hij te horen in Passie van nu en de nieuwe voorstelling Sheba tijdens het O-festival.

Wim Dijkstra maakte CD- opnames van het gehele Wohltemperierte Klavier van Johann Sebastian Bach op historische orgels.

Bekijk de website van Wim

Foto door Esther van der Zon